Artikler · 18. januar 2022

Hvad er dit bedste værn mod inflation?

I en tidligere artikel her på Broges.dk har vi beskrevet inflationen. Hvilket niveau vi får inflation på i 2022 finder vi ud af med tiden, men mange økonomer er enige om, at det er højere, end vi har oplevet i de foregående år.

 

Årsagerne er bl.a. de mange penge der af regeringer rundt omkring i verden er blevet skudt ind i økonomien for at lindre skadesvirkninger af den globale corona-pandemi.

 

VI kan regne med, at vores penge kommer til at tabe adskillige procent i værdi i de kommende år. Inflationen betyder, at købekraften bliver udhulet. Når priserne stiger, men dine penge ikke stiger tilsvarende i købekraft, betyder det, at du hvert år har lidt færre penge til rådighed.

 

Hvad kan du gøre ved dette? Her er 3 principper, der kan hjælpe dig:

 

Penge kontant taber penge

 

At have dine penge stående i kontanter er det værste, du kan gøre. Dine penge taber konstant værdi. Jo længere tid du har dem stående i kontanter, des værre. Og her har vi ikke engang omtalt de negative renter, der nu er standard i alle danske pengeinstitutter!

 

Invester de fleste af dine penge. Det er godt at have et par måneders forbrug stående, men der er ingen grund til at have hundrede tusindevis af kroner stående for ingenting.

 

Invester i aktier og ejendomme

 

I stedet for at have dine penge stående til negative renter, bør du investere dem. De nemme løsninger er enten investeringer i aktier eller ejendomsinvestering. Med ejendomsinvestering har du to muligheder. Du kan selv stå for det hele og realisere et højere afkast på din investering, men også selv stå for ind- og udflytningscheck, skifte vandhaner m.v. Du kan også investere i prospekter fra de store ejendomsinvesteringsforeninger. Her laver du ikke noget af arbejdet selv, men du får til gengæld også et lidt lavere afkast end du selv kunne have fået. Den rette løsning her er et personligt spørgsmål.

 

Automatiser dine investeringer

 

Et princip i forlængelse af det sidste handler om at automatisere dine investeringer. Gør det ikke til en manuel ting, at du skal tage dine penge fra lønkontoen og sætte dem ind i aktier løbende. Det kan klares automatisk med månedsopsparinger med fx Nordnet og Saxo Bank.

 

En automatiseret proces fejler ikke. Du behøver ikke at tænke over den.